top of page

GESCHIEDENIS

Jarenlang voert toneelvereniging "St. Ardaleo" stukken op in het oude parochiehuis, maar in februari 1964 gaat toneelvereniging "St. Ardaleo" toch ter ziele.

Na 23 jaar nemen enkele leden van destijds de draad weer op en richten in 1987 "’t Peels Toneel" op.​

Op zaterdag 19 december 1987 treden 8 personen in het voetlicht met het kerstspel "Oost west, thuis best". Vanwege geldgebrek worden in de beginjaren de meeste toneelstukken geschreven door Mevr. van de Leensel-van der Werf. Vaak zijn dit kerstspellen, maar in 1989 komt er ook een avondvullend stuk op de planken met de titel "Zijn grootste wens".

In november 1989 wordt de vereniging ingeschreven en is dus vanaf die tijd officieel!

In maart 1992 brengt de toneelvereniging het blijspel "Pas op voor de Buren", een stuk van Hans van Wijngaarden dat wel wordt geregisseerd door Mevr. van de Leensel.​

Een jaar later, op 6 en 7 maart 1993 wordt het blijspel "Bokkensprongen" opgevoerd. Weer een jaar later, op 5 en 6 maart 1994 wordt het blijspel "Dat zit wel goed" van Roel Kassies op de planken gebracht.​

Na twee jaar letterlijk van het toneel verdwenen te zijn,  brengt het 8 leden tellende Peels Toneel op 5 en 6 april 1997 het blijspel "Katrien slaat toe" op de planken in gemeenschapshuis De Gouden Helm onder regie van John Minkjan uit Den Bosch.

​De avonden worden bezocht door een kleine 400 toeschouwers en op 2, 4 en 5 april 1998 wordt door een tiental toneelspelers de klucht "Oma's wil is wet" opgevoerd, wederom onder regie van J. Minkjan.​

Het ledental van de toneelvereniging groeit tot 13 leden en eind 1998 neemt Martien van Bommel uit Asten de regie op zich van het blijspel "Zwarte schaap, witte lammetjes"  op 18, 20 en 21 maart 1999. Ongeveer 430 personen zien het blijspel.​

Op 6, 8 en 9 april 2000 is de uitvoering van het blijspel "De avond van de zevende juli", een klucht in drie bedrijven, geschreven door Gerard van Dijk een feit. Ook nu is de regie weer in handen van Martien van Bommel.​

Deze regisseert een jaar later ook de plattelandskomedie "Het minnespel der maagden". Dit stuk wordt op 29 en 31 maart en op zondag 1 april 2001 met veel succes opgevoerd in gemeenschapshuis De Gouden Helm.​

Op 14, 16 en 17 maart 2002 speelt 't Peels Toneel het blijspel "Hoogheid, uw kameel staat voor". Dit stuk, in drie bedrijven, is geschreven door Max Andrea. De regie is wederom in handen van Martien van Bommel. Tijdens het 150-jarig bestaan van Helenaveen treedt men op met "Wegpiraten", geschreven door Bert Hagen.

In 2004 komt er een nieuwe regisseur, Eric Vermeulen, ook hij zal het volgende jaar voor de regie zorgen. In 2004 “Blij dat u zo tevreden bent" geschreven door Carl Slotboom en in 2006 volgt ‘Boerenbont en rode lampjes’.

In 2007 doen een paar leden mee aan het openlucht theater ‘Babylon’ in Deurne; een gigantisch leerzaam spetakelstuk.

In 2008 spelen we ‘Maar wie is dan de vader’ en in 2009 ‘Opa is de sigaar’.

’t Peels Toneel verzorgt in 2010 ook een wagenspel onder regie van Frans vd Pas i.v.m. 100 jaar Gouden Helm en treedt in totaal 17 keer in diverse omliggende dorpen op.

Rob van de Veeke neemt het stokje van Eric over en regisseert onder andere ‘Culinaire Catastrofe’ in 2010, ‘De Goot’ in 2011 en ‘De Roze Pyjama' in 2012. Hierop volgt in 2013, als aanloop naar het jubileumjaar, ‘Dorpstaferelen op locatie’ ofwel ‘D.O.L.’ onder regie van Ton Ursem. De spelers krijgen in de maanden daarvoor van Ton ook spellessen.

In het kader van ons 25 jarig jubileum spelen wij in het voorjaar van 2014 de Shakespeare klucht "Much ado about nothing" onder de titel "Veel gedoe om niks" in de RK Kerk in Helenaveen. Spektakel, dolkomische situaties en een goede afloop maakten dit hilarische stuk een must om naar te gaan kijken. Daarnaast zijn meerdere verenigingen betrokken bij deze jubileumvoorstelling.​

 

Het jaar daarop volgt in 2015 ‘Dag Mevrouw Puffin’ onder regie van Jos Knapen. In 2016 en 2017 neemt Rob van de Veeke het stokje weer over en regisseert hij ‘Dubbel Vier' en ‘Zeven Zusters in Zaligheid' geschreven door Johan Dobbelaar. Op deze komedie krijgen we zoveel enthousiaste reacties dat we binnen een week besluiten om ook op te treden in het Cultuur Centrum Deurne. Met bijna 350 bezoekers is de grote zaal bijna uitverkocht! Het aantal mensen dat naar onze voorstellingen komt kijken is inmiddels gegroeid naar ongeveer 1100!

Kees van Wanrooij is in 2018 de regisseur van de komedie ‘Thee heeft zoveel charme’, ook dit stuk is van de hand van Johan Dobbelaar.

Tijdens ‘Kunst in de Peel’ brengen we het bekende ‘Dinner for one’ voor het voetlicht. Komend jaar zal Willeke Weerts de regie op zich nemen van een spannende thriller.

Op dit moment bestaat ’t Peels Toneel alles bij elkaar uit ’n groep van ongeveer 25 enthousiaste mensen; spelers, leden en vrijwilligers. Er wordt gewerkt met diverse werkgroepen zoals decor, rekwisieten, grime/kapsel, kleding, licht/geluid, regie, PR/vormgeving en bestuur.

 

Al bij al ’n prachtige, hechte club waar je graag bij wilt horen!

bottom of page